Vereniging

De Muurkrant

Hoofdpagina

Nieuws

Fiets op waterstof in serieproductie.

Het Franse bedrijf Pragma Industries heeft als eerste een elektrische fiets die werkt op waterstof in serieproductie genomen, zo meldt persbureau Reuters. De e-bike haalt zijn waterstoffietselektrische vermogen uit een brandstofcel die gevoed wordt door waterstof. Met een volle tank van 2 l kan een fietser 100 km afleggen. Het bedrijf uit Biarritz, dat is gespecialiseerd in brandstofcel technologie voor het leger, maakte in het afgelopen jaar al zo'n honderd exemplaren van de Alpha fiets.
Voor dit jaar staan al zo'n 150 bestellingen op de rol. Die zijn volgens Reuters behalve uit Frankrijk afkomstig uit Noorwegen, de Verenigde Staten, Spanje, Italië en Duitsland. Het bedrijf heeft zijn productieproces nu ingericht voor serieproductie; het kan dus nog veel grotere bestellingen aan. Prijzig is het rijwiel wel, met € 7.500 per fiets. Het bedrijf verwacht dan ook niet dat veel consumenten er een zullen bestellen. De klandizie moet vooral komen van bezorgdiensten, fietsverhuurders, gemeenten en bedrijven met werknemers die vaak in de stad korte afstanden moeten afleggen.

Ondertussen werken de ingenieurs van het zuid Franse bedrijf naarstig aan het goedkoper maken van de fiets. Volgens het bedrijf ligt een prijs van € 5.000 binnen handbereik. Dat is nog allerminst goedkoop, maar daarmee is de prijs vergelijkbaar met fietsen in het duurdere e-bike segment. Tegenover die pittige prijs staat het gemak van heel snel kunnen tanken. Het opladen van de accu van een elektrische fiets kost al gauw een paar uur, terwijl het tankje met waterstof van de Alpha fiets in een paar minuten is gevuld.
Het roept alleen de vraag op waar je eigenlijk waterstof kunt tanken. Voorlopig kan dat niet op veel plekken. Maar ook daar heeft Pragma Industries een antwoord op: voor € 30.000 legt het bedrijf een tankstation voor waterstof aan.

Op dit moment lijkt de waterstoffiets van Pragma Industries nog een vreemde eend in de bijt. Ten 1ste zijn er al genoeg goede e-bikes die je aan het stopcontact kunt opladen. En ten 2de zijn er nog nauwelijks locaties waar je waterstof kunt tanken. Maar als in de komende jaren de waterstofeconomie een beetje van de grond komt - en daar zijn aanwijzingen voor (lees: 'Grote elektrolyse fabriek in Delfzijl' en 'Test met tankbare waterstof') - is de Alpha fiets een heel aardige manier om snel weer verder te kunnen als de stroom van je e-bike uitgeput is.
Bron: deingenieur.nl /BAR.

 

 

De Muurkrant op Facebook


webmail logo
Aanbiedingen bij EuroClix 
 
 
gratisbanners
 SponsorKliks, gratis sponsoren!  bond tegen vloeken logo
CheckStat