Hoofdpagina
Vereniging De Muurkrant in 2022

De Muurkrant bestaat dit jaar 41 jaar! Op 22 maart 1981 werd vereniging de Muurkrant, na een bezoek aan de notaris, officieel opgericht.
(niet) Speciaal voor de radiozendamateurs verzorgt de vereniging een (telex)bulletin, met daarin allerlei interessante nieuwtjes op onder andere radiozendamateurgebied, maar ook algemene media artikelen en artikelen over telecommunicatie staan in deze Muurkrant. Kortom, het bulletin is voor iedereen die geïnteresseerd is in media, telecommunicatie etc!
En ook dit jaar zijn er (Telex) Muurkranten. Niek Hilbers, één van de redacteuren van de Muurkrant heeft sinds 2017 een lichamelijke beperking vanwege een vervelende ziekte. Namens het bestuur van vereniging de Muurkrant wensen wij hem beterschap en sterkte toe! Ondanks de beperkingen van Niek verschijnt er gelukkig nog steeds een maandelijkse Muurkrant nieuwsbrief! Hier kun je je aanmelden voor deze maandelijkse nieuwsbrief.
Uiteraard zijn we ook ingeschreven bij de Kamer van Koophandel! Ook heeft de vaste crew van vereniging de Muurkrant op veel computerbeurzen gestaan met tweedehands spullen en ook om informatie te geven op computer- en radiogebied.
Daarnaast is vereniging de Muurkrant ook verantwoordelijk voor het radio station Hollands Palet. Informatie over dit radio station is de vinden op www.hollandspalet.nl Dankzij de samenwerking met de Haagse Stadsomroep is radio Hollands Palet óók te horen op verschillende kabelnetten (via Den Haag Totaal).Sinds mei 2020 is Hollands Palet te horen op digitale radio (DAB+). Het uitzendgebied is Den Haag, Rijswijk en omliggende gemeenten. Als je in het ontvangstgebied bent zoek dan op 'Hollands Palet'. Eventueel moet je de DAB+ radio eerst laten scannen.
Dankzij één van onze website bezoekers is ontdekt dat een andere website een volledige kopie van het bestand van Albert Veldhuis heeft gemaakt.
Hieronder staat de link (klik op het Monopoly logo) naar de website en het bestand van Ap Veldhuis:
Voor donaties en giften: bankrekening NL93ABNA011.04.68.597 ten name van Vereniging de Muurkrant.
Geschiedenis van De Muurkrant
Een stukje geschiedenis, daar hou ik, Niek, PA0ONH, erg van.
Toen we, Wim, PA2WJZ, en ik in 1980 op 22 maart begonnen met het uitzenden van nummer nul van de telexbulletin de Muurkrant, wisten we niet hoe uitgebreid dit ging worden. Het bulletin werd, met de opvolgers daarna, op een echte telexmachine gemaakt. Dit ging op ponsbandjes naar Wim. Zijn vader keek de zaak op het Nederlands na, hij is neerlandicus, en na het overzetten op de uitzendband ging dit op de eerste zondag van de maand om 12.00 uur op de zender, 145,300 MHz. Daarna een reactieronde met phone. Toen de elektronische decoders kwamen werd er van het scherm meegelezen en Dick, PA0HLA, zond de screendump uit op ATV. Helaas is deze amateur na het bezoeken van een gezellige avond van de afdeling Den Haag van de Veron, de nacht daarop in zijn slaap overleden.
De maandelijkse uitzendingen werden later op de tweede zondag van de maand om 14.00 uur uitgezonden. Van 1981 af werd het uitgezonden bulletin op de databank van de Vereniging de Muurkrant gepubliceerd, na de komst van Internet op muurkrant.nl. Dit alles in telexstijl, met hoofdletters dus. Het bulletin wordt intussen niet meer uitgezonden maar wordt wel op de bekende tijd geplaatst. De eerste verandering kwam met het plaatsen van foto's, tekeningen of prentjes. Het vrolijkte het geheel op.
Nieuws

Dat blijkt uit documenten van het Tennessee Department of Health die door journalisten van de regionale krant The Tennessean werden opgevraagd en zijn gepubliceerd.
Het ouder echtpaar gebruikte kennis over morse vanuit het leger om de code van een elektronische deurvergrendeling langdurig te beluisteren, te ontcijferen en te onthouden.
Steeds als er werknemers van de ’secure memory unit’ voorbijkwamen, luisterden ze naar de piepjes van de toegang.
Zo konden ze een patroon herkennen.
De vrouw lijdt aan de ziekte van Alzheimer.
De man heeft ook last van dementie, maar bij hem is geen Alzheimer vastgesteld.
Het stel ontsnapte op 2 maart in het plaatsje Lebanon, in de Amerikaanse staat Tennessee.
Na ongeveer een half uur werden ze op straat gezien door een voorbijganger, enkele straten verderop, en was het feest voorbij.
Eenmaal terug wilde de directie weten hoe de twee konden ontsnappen.
De man zei dat hij ’vroeger heeft gewerkt met morse in het leger’.
Door die ervaring kon hij in de verschillende tonen van piepjes een vermoedelijke code ontwaren.
Voor de instelling had de ontsnapping gevolgen.
De zaak kwam voor het Board for Licensing Health Care.
Dat legde een boete op van 2.000 euro.
De instelling heeft bovendien alle codes van de deuren vervangen.
„De veiligheid van onze bewoners is onze hoogste prioriteit.
We zijn dankbaar dat beide bewoners veilig terug zijn gekeerd”, laat de instelling Elmcroft weten".