Vereniging

De Muurkrant

Hoofdpagina

Vereniging De Muurkrant in 2017

mkdatabjaar2017

De Muurkrant bestaat dit jaar 37 jaar! Op 22 maart 1980 werd vereniging de Muurkrant, na een bezoek aan de notaris, officieel opgericht. 

Speciaal voor de radiozendamateurs verzorgt de vereniging nog steeds elke maand een telexbulletin, met daarin allerlei interessante nieuwtjes op zendamateurgebied. Uiteraard zijn we ook ingeschreven bij de Kamer van Koophandel! Ook heeft de vaste crew van vereniging de Muurkrant op veel computerbeurzen gestaan met tweedehands spullen en ook om informatie te geven op computer- en radiogebied.

Dit jaar, 2017, is de Muurkrant van plan om de media-activiteiten verder uit te breiden. De Muurkrant is alreeds verantwoordelijk voor de wekelijkse uitzending van het radioprogramma Mediamix, dat op Den Haag FM wordt uitgezonden (zie voor meer informatie de website van Mediamix: www.mediamixonline.nl)

Daarnaast is vereniging de Muurkrant ook verantwoordelijk voor het webradio station Hollands Palet. Informatie over dit webradio station is de vinden op www.hollandspalet.nl  Inmiddels hebben we een commerciele omroepvergunning én een etherfrequentie! Hollands Palet is óók te horen op de middengolf, 1485 kHz (202 meter) in Den Haag West. 

Er is ook positief nieuws te melden over het Monopoly bestand, dat door Monopoloog Albert Veldhuis jarenlang werd bijgehouden! Dankzij één van onze website bezoekers is ontdekt dat een andere website een volledige kopie van het bestand van Albert Veldhuis heeft gemaakt. Dat is goed nieuws! Hieronder staat de link
(klik op het Monopoly logo) naar de website en het bestand van Ap Veldhuis:

index.html cmp monopoly110 bnr 

 

Nieuwe Haagse editie van Monopoly op komst

(27 oktober 2016)

Den Haag krijgt een nieuwe editie van Monopoly. Sinds de eerste Haagse editie van het spel uit 2008 is onze stad zó veranderd joh, dat de makers het tijd vonden voor een vernieuwde Monopoly Den Haaguitgave. Wethouder Boudewijn nam donderdag het eerste symbolische exemplaar in ontvangst.

Welke veranderingen er precies worden doorgevoerd staat nog niet vast, al laat de maker van het spel wel aan krant AD weten dat De Pier, de nieuwe Boulevard en het Noordeinde zeker te koop zullen zijn in de komende editie.

Niet alleen nieuwe straten worden opgenomen in het spel, ook bedrijven kunnen zich weer aan het spel verbinden. Zij kunnen tegen een vergoeding voorkomen op een ‘kanskaart’ of een ‘Algemeen Fondskaart’. De nieuwe editie is naar verwachting in 2017 te koop. Meer informatie is te vinden op de website: www.stadeditiedenhaag.nl 

Bron: Den Haag FM

 

 PaidVerts

Geschiedenis van De Muurkrant

Een stukje geschiedenis, daar hou ik, Niek, PA0ONH, erg van.

Toen we, Wim, PA2WJZ, en ik in 1980 op 22 maart begonnen met het uitzenden van nummer nul van de telexbulletin de Muurkrant, wisten we niet hoe uitgebreid dit ging worden. Het bulletin werd, met de opvolgers daarna, op een echte telexmachine gemaakt. Dit ging op ponsbandjes naar Wim. Zijn vader keek de zaak op het Nederlands na, hij is neerlandicus, en na het overzetten op de uitzendband ging dit op de eerste zondag van de maand om 12.00 uur op de zender, 145,300 MHz. Daarna een reactieronde met phone. Toen de elektronische decoders kwamen werd er van het scherm meegelezen en Dick, PA0HLA, zond de screendump uit op ATV. Helaas is deze amateur na het bezoeken van een gezellige avond van de afdeling Den Haag van de Veron, de nacht daarop in zijn slaap overleden.
De maandelijkse uitzendingen werden later op de tweede zondag van de maand om 14.00 uur uitgezonden. Van 1981 af werd het uitgezonden bulletin op de databank van de Vereniging de Muurkrant gepubliceerd, na de komst van Internet op muurkrant.nl. Dit alles in telexstijl, met hoofdletters dus. Het bulletin wordt intussen niet meer uitgezonden maar wordt wel op de bekende tijd geplaatst. De eerste verandering kwam met het plaatsen van foto's, tekeningen of prentjes. Het vrolijkte het geheel op.

HPbannerWebradio

 

Muziek Top 50

Telex Bulletins

Dit jaar zal er ook elke maand een editie van de Telex Muurkrant (in pdf formaat verschijnen). Hiernaast (via de index) kunt u kiezen uit de beschikbare edities, die de afgelopen jaren op Internet zijn geplaatst.

De laatste editie van de Telex Muurkrant verschijnt altijd op de vijftiende dag van de maand en werd vroeger eerst uitgezonden op de tweede zondag van de maand om 12:00 uur lokale tijd, op de frequentie 145.550 MHz (vanuit Den Haag).

Advertentie

Uw eigen email adres?

Het is mogelijk om bij vereniging de Muurkrant een e-mail adres te nemen.  Dit e-mail adres, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., kan automatisch
worden doorgezonden naar uw huidige, reeds bestaande e-mail adres.  

Ook is het mogelijk om via een e-mail programma (zoals Outlook) de post rechtstreeks te lezen, te bewerken en te beantwoorden. 
Speciale toepassingen en gebeurtenissen kunt u op deze manier voorzien van een eigen (extra) e-mail adres. 

Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om uw pseudoniem, troetelnaam, roepnaam etc te gebruiken als extra e-mail adres. 

Neem hier contact op.

 

Telex Bulletins


Klik op het bestand om de pdf te downloaden.

Klik onderaan op 'Next' voor de volgende pagina (indien beschikbaar).

Let op: Gebruik niet de 'terug' knop van uw browser maar klik op de map (hier vlak onder) waar u naar toe wilt.


PaidVerts

Refresh
Files in directory (./pdf):

Word Donateur!

varkenEr waren vroeger ongeveer 200 donateurs die de vereniging de Muurkrant regelmatig financieel steunden (vrijwillige bijdrage van minimaal 7 Euro) en die kregen daarvoor ondersteuning op computergebied via de helpdesk van de vereniging, 1 of meerdere eigen e-mail adres(sen) en (on)regelmatig werd het blaadje SPECIE toegezonden. Tegenwoordig kunt je via PayPal een (eenmalige) vrijwillige donatie overmaken, waardoor wij onze activiteiten kunnen voortzetten!

 

                                                                                                                            

 

Hier kunt u de vereniging de Muurkrant steunen door een vrijwillige donatie over te maken.

Hartelijk dank voor uw bijdrage! Met deze donatie steun je ook webradio Hollands Palet én het informatieve mediaprogramma Mediamix!

 

 

 

De Telex

telex T100Telex (communicatie) Historisch telexapparaat.


Telex (of verreschrift; Engelse afkorting van Teleprinter exchange) is een manier om op elektrische wijze brieven te versturen of schriftelijk te communiceren.

De telex ontstond in de jaren twintig en is eigenlijk zelfs het eerste medium dat het moderne "chatten" toeliet: een interactieve manier om teksten af te drukken op een typemachine op afstand, in het Engels doorgaans teleprinter genoemd. De al sinds 1867 bestaande stock ticker kon alleen beurskoersen en dergelijke ontvangen, en afdrukken op een strook papier. Dit was echter uitsluitend eenrichtingsverkeer.
De telex is een digitale communicatiewijze die gebaseerd is op de Baudotcode, genoemd naar Emile Baudot. Op deze code bestaan vele varianten, waarvan de Murraycode de bekendste is. De originele Baudotcode was geoptimaliseerd op het coderen met behulp van een toetsenbord: de meest gebruikte letters vergden de gemakkelijkste vingerbewegingen. De Murraycode is geoptimaliseerd naar de bandbreedte van een telexverbinding: de meest gebruikte letters veroorzaken de laagste frequentiecomponenten in het signaal op de lijn.

De Baudotcode bestaat uit 5 bits en telt dus 32 verschillende combinaties. Om de 26 letters uit het alfabet en de 10 cijfers af te drukken heeft men dus een probleem, dat opgelost werd door middel van de "letter shift"-functie, die we vandaag nog altijd kennen op een computer. Deze functie liet letterlijk op afstand de wagen van de verreschrijver optillen, zodat andere en meer karakters (ook leestekens) konden worden afgedrukt en ook hoofdletters konden worden geschreven.

Andere functies die we nog steeds in de computerwereld kennen zijn de "carriage return" en de "line feed". Deze commando's gaven respectievelijk het bevel aan de verreschrijver om de wagen terug te voeren naar het begin van de regel, om bijgevolg opnieuw aan de kantlijn te schrijven en om de papierrol naar boven te bewegen om een nieuwe regel te beginnen. Deze functies hebben nog steeds een eigen ASCII-code.

Het grote nadeel van de telex is dat deze een eigen netwerk van centrales en kabels nodig heeft. Het kiezen gebeurde via de cijfers op het toetsenbord (onder meer in Nederland) of via een losse draaischijf. Ruis en dergelijke waren minder hinderlijk dan bij telefoonverbindingen, en ten opzichte van telefonie was al eerder volautomatisch internationaal verkeer mogelijk.
Telex heeft een rijke geschiedenis en lag mede aan de basis van de economische internationalisering van de laatste decennia. Vanaf de jaren tachtig heeft de telex een enorme concurrentie gekregen van de telefax, die inmiddels ook al achterhaald is door de sterke opkomst van e-mail. Veel bedrijven en organisaties hebben nog wel een telefax, naast vele andere communicatiemiddelen. Wetgeving met betrekking tot de geldigheid van documenten speelt hierin onder andere een rol. Telex hield nog enige tijd stand tegen de fax, omdat hiermee verstuurde berichten rechtsgeldig waren en de met fax verstuurde berichten toen nog niet. Toen de rechter faxberichten erkende als rechtsgeldig werd de telex definitief overbodig.
In Nederland werd de telex in 1933 geïntroduceerd. Op 9 februari 2007 is KPN na 74 jaar gestopt met het telexverkeer. Er waren toen nog ongeveer 200 gebruikers. De telex wordt echter tot op heden nog steeds gebruikt in de luchtvaart en maritieme industrie. 

Telex Bulletin

Speciaal voor de radiozendamateurs verzorgt de vereniging (alweer 34 jaar lang!) elke maand een telexbulletin, met daarin allerlei interessante nieuwtjes op zendamateurgebied.
Het telexbulletin verschijnt elke tweede zondag van de maand en wordt verzonden via e-mail naar de telexabonnees. Vervolgens wordt in de loop van de maand het bulletin op de website geplaatst. De meeste telexbulletins zijn ook in pdf-formaat te downloaden.

Het is natuurlijk mogelijk om uzelf aan te melden voor directe maandelijkse toezending van het telexbulletin via e-mail. Dit kost u helemaal niets !

Hier kun je je aanmelden voor de mailing lijst. Je krijgt dan elke maand de laatste Telex muurkrant in je mailbox.

 

 

E-mail Nieuwsbrieven & E-mail Marketing met YMLP.com

De Muurkrant op Facebook

webmail logo gratisbanners
   bond tegen vloeken logo
CheckStat