Vereniging

De Muurkrant

Ongecategoriseerd

Uw eigen email adres?

Het is mogelijk om bij vereniging de Muurkrant een e-mail adres te nemen.  Dit e-mail adres, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., kan automatisch
worden doorgezonden naar uw huidige, reeds bestaande e-mail adres.  

Ook is het mogelijk om via een e-mail programma (zoals Outlook) de post rechtstreeks te lezen, te bewerken en te beantwoorden. 
Speciale toepassingen en gebeurtenissen kunt u op deze manier voorzien van een eigen (extra) e-mail adres. 

Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om uw pseudoniem, troetelnaam, roepnaam etc te gebruiken als extra e-mail adres. 

Neem hier contact op.

 

Word Donateur!

varkenEr waren vroeger ongeveer 200 donateurs die de vereniging de Muurkrant regelmatig financieel steunden (vrijwillige bijdrage van minimaal 7 Euro) en die kregen daarvoor ondersteuning op computergebied via de helpdesk van de vereniging, 1 of meerdere eigen e-mail adres(sen) en (on)regelmatig werd het blaadje SPECIE toegezonden. Tegenwoordig kunt je via PayPal een (eenmalige) vrijwillige donatie overmaken, waardoor wij onze activiteiten kunnen voortzetten!

 

                                                                                                                            

 

Hier kunt u de vereniging de Muurkrant steunen door een vrijwillige donatie over te maken.

Hartelijk dank voor uw bijdrage! Met deze donatie steun je ook webradio Hollands Palet én het informatieve mediaprogramma Mediamix!

 

 

 

Telex Bulletins


Klik op het bestand om de pdf te downloaden.

Klik onderaan op 'Next' voor de volgende pagina (indien beschikbaar).

Let op: Gebruik niet de 'terug' knop van uw browser maar klik op de map (hier vlak onder) waar u naar toe wilt.


 SponsorKliks, gratis sponsoren!

De Telex

telex T100Telex (communicatie) Historisch telexapparaat.


Telex (of verreschrift; Engelse afkorting van Teleprinter exchange) is een manier om op elektrische wijze brieven te versturen of schriftelijk te communiceren.

De telex ontstond in de jaren twintig en is eigenlijk zelfs het eerste medium dat het moderne "chatten" toeliet: een interactieve manier om teksten af te drukken op een typemachine op afstand, in het Engels doorgaans teleprinter genoemd. De al sinds 1867 bestaande stock ticker kon alleen beurskoersen en dergelijke ontvangen, en afdrukken op een strook papier. Dit was echter uitsluitend eenrichtingsverkeer.
De telex is een digitale communicatiewijze die gebaseerd is op de Baudotcode, genoemd naar Emile Baudot. Op deze code bestaan vele varianten, waarvan de Murraycode de bekendste is. De originele Baudotcode was geoptimaliseerd op het coderen met behulp van een toetsenbord: de meest gebruikte letters vergden de gemakkelijkste vingerbewegingen. De Murraycode is geoptimaliseerd naar de bandbreedte van een telexverbinding: de meest gebruikte letters veroorzaken de laagste frequentiecomponenten in het signaal op de lijn.

De Baudotcode bestaat uit 5 bits en telt dus 32 verschillende combinaties. Om de 26 letters uit het alfabet en de 10 cijfers af te drukken heeft men dus een probleem, dat opgelost werd door middel van de "letter shift"-functie, die we vandaag nog altijd kennen op een computer. Deze functie liet letterlijk op afstand de wagen van de verreschrijver optillen, zodat andere en meer karakters (ook leestekens) konden worden afgedrukt en ook hoofdletters konden worden geschreven.

Andere functies die we nog steeds in de computerwereld kennen zijn de "carriage return" en de "line feed". Deze commando's gaven respectievelijk het bevel aan de verreschrijver om de wagen terug te voeren naar het begin van de regel, om bijgevolg opnieuw aan de kantlijn te schrijven en om de papierrol naar boven te bewegen om een nieuwe regel te beginnen. Deze functies hebben nog steeds een eigen ASCII-code.

Het grote nadeel van de telex is dat deze een eigen netwerk van centrales en kabels nodig heeft. Het kiezen gebeurde via de cijfers op het toetsenbord (onder meer in Nederland) of via een losse draaischijf. Ruis en dergelijke waren minder hinderlijk dan bij telefoonverbindingen, en ten opzichte van telefonie was al eerder volautomatisch internationaal verkeer mogelijk.
Telex heeft een rijke geschiedenis en lag mede aan de basis van de economische internationalisering van de laatste decennia. Vanaf de jaren tachtig heeft de telex een enorme concurrentie gekregen van de telefax, die inmiddels ook al achterhaald is door de sterke opkomst van e-mail. Veel bedrijven en organisaties hebben nog wel een telefax, naast vele andere communicatiemiddelen. Wetgeving met betrekking tot de geldigheid van documenten speelt hierin onder andere een rol. Telex hield nog enige tijd stand tegen de fax, omdat hiermee verstuurde berichten rechtsgeldig waren en de met fax verstuurde berichten toen nog niet. Toen de rechter faxberichten erkende als rechtsgeldig werd de telex definitief overbodig.
In Nederland werd de telex in 1933 geïntroduceerd. Op 9 februari 2007 is KPN na 74 jaar gestopt met het telexverkeer. Er waren toen nog ongeveer 200 gebruikers. De telex wordt echter tot op heden nog steeds gebruikt in de luchtvaart en maritieme industrie. 


webmail logo
Aanbiedingen bij EuroClix 
 
 
gratisbanners
 SponsorKliks, gratis sponsoren!  bond tegen vloeken logo
CheckStat