Home / Start
Back / Terug
Content
Inhoud

Peru

Presentation:
version 2000

Presentatie:
versie 2000.

 

Peru-vlag.

  Aantal versies: 8 

   Uitgave: 22 januari, 2003

Waarschijnlijk heeft Parker Brothers in Peru ook de Spaanstalige versies van Atlantic City uitgegeven. (Tot op heden heb ik hiervan echter nog geen bevestiging gekregen). Zeker is dat er enkele regionale spellenfabrikanten zijn die ook Monopoly spellen hebben uitgegeven.

 

Internationale Spaanse editie uit 1985.Versie: Internationale Spaanstalige editie, ref.8009
Uitgever: Parker Brothers, Inc. - Beverly - 1985
Afmetingen van de doos: 49 x 49 cm
Het spel:
Dit spel wordt door Parker Brothers uitgegeven in alle Noord-, Midden- en Zuid-Amerikaanse landen waar Spaans gesproken wordt, dus vermoedelijk ook in Peru.
Het is het bekende Amerikaanse standaard spel (in de witte doos) met de straten van Atlantic City, maar nu geheel in het Spaans. 

Vanaf Go (¡Adelante!) zijn alle eigendommen van de Internationale Spaanstalige editie are:

Avenida Mediterráneo - Arca Comunal (Algemeen Fonds) - Avenida Báltica - Impuesto sobre Ingresos (Income Tax) - Ferrocarril Reading - Avenida Oriental - Casualidad (Kans) - Avenida Vermont - Avenida Connecticut - En la .../De visita no más - Plaza San Carlos - Compañía de Electricidad - Avenida de los Estados - Avenida Virginia - Ferrocarril de Pensilvania - Plaza Santiago - Arca Comunal - Avenida Tennessee - Avenida Nueva York - Parada Libre (Vrij Parkeren) - Avenida Kentucky - Casualidad - Avenida Indiana - Avenida Illinóis - Ferrocarril B. & O. - Avenida Atlántico - Avenida Ventnor Obras de agua potable (Drinkwater bedrijf) - Jardines Marvin - !Váyase a la Cárcel! (Ga naar de Gevangenis) - Avenida Pacífico - Avenida Carolina del Norte - Arca Comunal - Avenida Pensilvania - Ferrocarril Short Line - Casualidad - Plaza del Parque - Impuesto sobre posesiones de lujo (Luxe belasting) en  Paseo Tablado.

Het deksel van deze "lange doos" toont het laatste stuk van de 4de zijde en Go. Daarboven staat de rode balk met Suikeroompje in de middelste O. De dobbelstenen laten de nummers 3 en 5 zien. De onderzijde van de doos is onbedrukt.
De rugzijde van het stevige bord is blauw. Het woord Monopoly staat in gesloten letters in een zwarte rand schuin over het middenveld. De binnendoos bevat, behalve een kleine plastic inlage met 7 vakjes voor de bankbiljetten, ook nog een opvulstuk van blauw karton waarop de "13 meest gestelde vragen" in het Spaans gedrukt staan.
Het spel is geheel in de Spaanse taal, maar het geld is in dollars. Het zijn allemaal de bekende bankbiljetten met de vermelding "Copyright 1935 by Parker Brothers Inc." in het midden van de cirkel. De  Casualidad (Kans) kaartjes zijn rood en de Arca Comunal (Gemeentekas) kaartjes zijn geel.  Ze zijn allebei geïllustreerd met de leuke plaatjes van Suikeroompje zoals die ook voorkomen op de oorspronkelijke, Amerikaanse versie.
Er zijn 10 metalen lopers "made in Hong Kong", enwel: auto - hoed - vingerhoed - hond - boot - strijkijzer - kanon - ruiter-te-paard - schoen en kruiwagen.
De donkergroene huisjes en rode hotels met overhangende daken zijn van plastic en hebben een schoorsteen midden op het dak. Beide dobbelstenen zijn wit met zwarte stippen.

Deze uitgave was "Fabricado en los EE.UU" (Gemaakt in de USA).Peruviaanse versie van Anti-Monopoly -1987.Versie: Anti-Monopolio
             "De kleine ondernemer tegen de Grote Monopolist"
             "Dit spel is gemaakt door Fiori S.A. in licentie van Prof.Ralph Anspach en niet door Parker-Brothers."
Uitgever: Fiori S.A. -1987
Afmetingen van de doos: 47 x 23 x 4 cm
Het spel:
Peru was het enige land in Zuid-Amerika waar Anti-Monopoly op de markt werd gebracht. Het werd zó succesvol door Fiori verkocht (o.a. door reclame op TV) dat het Monopoly verdrong. Dat gebeurde in de periode1987-1990. Ongelukkigerwijs kwam in die periode het Lichtend Pad in opmars, waardoor de hele Peruviaanse economie te gronde ging en Fiori stopte met het maken van spellen.
 
Anti-Monopoly is een verbeterde versie van het oorspronkelijke spel dat de Quakers in Atlantic City ooit monopoly noemden. Professor Ralph Anspach bedacht het en professor Irvin Hentzel deed het wiskundige gedeelte er van.

In Anti-Monopoly volgen de spelers óf de spelregels voor monopoly óf die voor mededinging (concurrentie), hetgeen vóór de aanvang van het spel vastgelegd wordt. Concurrenten berekenen een redelijke rente, gaan meteen bouwen zodra zij een eigendom hebben, zetten daar 5 huizen op en beginnen af en toe een Prijzenoorlog. Daarentegen dwingen Monopolisten een monopoly-hoge rente van hun arme huurders af, bouwen alleen nadat ze de hele groep van één kleur hebben, beperken de voorzieningen door slechts 4 huizen op hun eigendommen te bouwen en gaan af en toe naar de Gevangenis.
De brave spelers zijn de kleine ondernemers en de slechterikken zijn de monopolisten. Omdat de spelers niet volgens de zelfde regels spelen, wordt eerlijkheid verkregen met een gepatenteerd systeem om de win-kansen gelijk te maken, een techniek die mogelijk werd door het computertijdperk.
Anti-Monopoly vereist meer subtiliteit en strategisch denken dan Monopoly, omdat concurrenten in het begin van het spel meer geld verdienen dan monopolisten, maar monopolisten kunnen dat later weer inhalen, zeker als concurrenten niet goed op hun geld passen. Dit lost een zwak punt op van het andere spel, waar men vaak al vanaf het begin weet wie of er gaat winnen, zelfs al sleept het spel zich nog lange tijd voort. De strijd tussen concurrenten en monopolisten veroorzaakt nog een extra opwinding.
Het bord bevat straten van 8 Zuid Amerikaanse hoofdsteden, t.w.: La Paz (Bolivia), Quito (Ecuador), Lima (Peru), Santiago (Chili), Caracas (Venezuela), Bogota (Columbia), Buenos Aires (Argentinië) en Sao Paulo (Brazilië). 

Het spel is "Prod. Peruano".Internationale Spaanstalige uitgave uit 1999.Versie: Internationale Spaanstalige editie, ref.08009           
           "Juego de Compraventa de Inmuebles, de Parker Brothers" 
            (Spel van handel in onroerende goederen)
Uitgever: Parker Brothers/Hasbro Inc. - Pawtucket - 1999
Afmetingen van de doos: 26,9 x 40,2 cm
Het spel:
Op het deksel van deze nieuwe "standaard doos" (die korter is dan die van de 1985 uitgave) staat ook weer het laatste deel van de 4dezijde en Go. Daarboven staat de rode balk met Suikeroompje in de middelste O. De dobbelstenen laten nu een 3 e 6 zien, maar de raceauto staat nog steeds op de Paseo Tablado.
De onderkant van de doos is nog steeds onbedrukt, in tegenstelling tot de Europese edities die het Monopoly spelende, "lachende gezin" om de tafel laten zien.

In deze nieuwe doos zit een smalle, witte, plastic inlage met slechts 5 vakjes voor de bankbiljetten en de overige accessoires. De rest van de binnendoos wordt opgevuld met  een lichtgroen, kartonnen opvulstuk, waarop wederom de "13 meest gestelde vragen" staan. Het bord is in vieren gevouwen en ligt dus los te slingeren in de doos. De rode Monopoly balk loopt schuin over het bord. Op het bord liggen de mooie Casualidad- en Arca Comunal kaartjes. 
Als extra (11de) loper is de "geldbuidel" toegevoegd, de winnende loper uit de campagne voor een nieuwe Monopoly-loper van ±1998.
De groene plastic huisjes en de rode hotels hebben een schoorsteen, midden op het dak. 
Beide dobbelstenen zijn wit met zwarte stippen.

Deze uitgave is ook "Fabricado en los EE.UU" (Gemaakt in de USA).

 

Jubileum uitgave uit 2000.Versie: Monopoly Edición Aniversario, Art.N° 00819
Uitgever: Parker Brothers/Hasbro Perú S.A. - 2000
Afmetingen van de doos: 25,2 x 48,3 cm
Het spel:
Dit is weer de Spaanstalige uitvoering van het Amerikaanse spel, d.w.z. met de straten van Atlantic City.
Voor deze jubileumuitgave is gebruik gemaakt van hetzelfde ontwerp als van de Deluxe versies in vele andere landen in dezelfde periode: 

Langs de onderkant van het kleurrijke deksel staat een gedeelte van de 3de zijde van het bord met het (groene) locomotiefje in het midden.
In tegenstelling tot de Deluxe versies van andere landen staan er hier geen goudkleurige lopers op de straten.
Recht boven dit locomotiefje staan 2 witte dobbelstenen met de 1 en 4 naar boven.
Boven de dobbelstenen staat de rode Monopoly-balk-met-schaduw en Mr.Monopoly uit de middelste O.
En daar weer boven staat tenslotte in een goudkleurige boog de vermelding dat het hier de jubileumuitgave betreft.

In tegenstelling echter tot Deluxe edities is déze doos niet hoog en kan daarom geen carrousel kaarthouder voor de bankier bevatten.
Op de onderzijde van de doos staat een mooie kleurenfoto van het bord en de attributen, maar zonder de lopers. Vanwege de jubileumuitgave is aan de metalen lopers ook de "moneybag" toegevoegd.
De eigendomskaartjes (58x89 mm) met ronde hoeken hebben een blauwe rugzijde.
De leuk geïllustreerde, oranje-kleurige Suerte (Geluk) en de geel-kleurige Arca Comunal (Gemeentekas) kaartjes zijn vrij klein (45x77 mm). 
Het geld bestaat uit eenzijdig bedrukte Monopoly bankbiljetten met de lage waarden 1 - 5 - 10 - 20 - 50 - 100 en 500. Ook nu weer wordt op het bord, de eigendomskaartjes en in de spelregels het $-teken gebruikt.
De 10 lopers van metaal zijn de zo bekende: boot - auto - hoed - hondje - strijkijzer - ruiter-te-paard - kruiwagen - kanon - vingerhoed en schoen. Op de onderzijde van de doos staat echter dat er maar 8 lopers geleverd worden.
De groene huisjes en rode hotels zijn gemaakt van doorschijnend plastic. Zij hebben een schoorsteen midden op het dak.
De beide dobbelstenen zijn wit met zwarte stippen. De spelregels zijn in rood gedrukt op wit papier.

Dit spel wordt geïmporteerd uit Argentinië.

De prijs van dit spel bedroeg in Argentinië in juli 2002 ARS 46,- (= € 13,80).

 

Junior 441, made in Argentinia.Versie: Monopoly Junior, Art.Nº 441
Uitgever: Parker Brothers/Tonka/Hasbro Perú S.A. - ±2000
Afmetingen van de doos: 30,3 x 30,3 cm
Het spel:
De uitvoering van het Junior spel is volgens het Amerikaanse model, d.w.z. een ietwat langwerpig bord in een vierkante doos
Het draagt ook het "typisch" Amerikaanse ref.nummer 441. Het is echter wél Fabricado en Argentina.

Op de lange zijden staan 10 velden en daarom aan de korte zijden slechts 6. Bovendien zijn de afmetingen van de velden nogal verschillend. De rugzijde van het 1x gevouwen bord is rood. Op de onderkant van de doos staat een kleurenfoto van het speelbord met alle accessoires.
In de binnendoos zit een kartonnen opvulstuk met de spelregels in rode tekst.

Ga een dagje mee met Suikeroompje en zijn neefjes en nichtjes naar de "straat van de pret", naar de achtbaan, tovershow, waterglijbaan, videospelletjes, enz.  
Er kunnen 4 kinderen tegelijk spelen, want er zijn 4 eenvoudige pionnetjes (i.p.v.auto's zoals de foto op de onderzijde ook suggereert), resp. geel, rood, blauw en groen. De casitas de Venta (kassahokjes) die bij de aanvang van het spel worden uitgedeeld, hebben dezelfde 4 kleuren. Zij lijken wel erg op de bekende hotels en hebben ook een schoorsteen. Als je 2 entretenimientos (attracties) van dezelfde kleur hebt, moet er dubbel worden betaald.
Er zijn 6 Suerte velden, waar kaartjes getrokken kunnen worden met opdrachten als Dirigirse al tobogan de agua (Ga naar de waterglijbaan) en Paga $3 para tomar el tren para ir al toilette (Betaal f 3,- en neem de trein naar het toilet). De afmetingen van deze kaartjes zijn 45x78 mm. 
Het geld bestaat uit 5 eenzijdig bedrukte biljetten (51x83 mm)  met in het middenveld Suikeroompje in verschillende situaties. De waarden zijn resp.: 1 - 2 - 3 - 4 en 5 $.
De dobbelsteen is wit met zwarte stippen.

Dit spel wordt geïmporteerd uit Argentinië.

De prijs van dit spel bedroeg in Argentinië in juli 2002 ARS 28,50 (= € 8,55).Kaartspel uit 2000. Versie: Monopoly Express, Art.N° 9035 - Juego de Cartas (Kaartspel)
Uitgever: Parker Brothers/Tonka/Hasbro Perú S.A. - 2000
Afmetingen van het doosje: 19,0 x 27,2 cm
Het spel:
Vreemd genoeg worden er bij dit, in Argentinië gemaakte, spel geen spelregels geleverd. Anderszijds is het overduidelijk een kwartetspel, want het gaat erom monopolies te maken uit één van de bekende straten plus 1 of 2 van de aangrenzende andere velden als Suerte, Arca Comunal, Obras de aguas corrientes of Compañía de Electricidad. Ook alle 4 de stations vormen een monopoly, evenals de 4 hoekpunten. Het spel is weer de Spaanstalige versie van de Amerikaanse stad Atlantic City.
Op het kleine bordje (26x26 cm) wordt met een gekleurde balk langs de rand van het bord aangegeven welke 4 velden tot een monopoly behoren.

De spelregels van het overeenkomstige Amerikaanse spel Express Monopoly Card Game, No.40155 uit 1994 leren ons:
"Bij de aanvang van het spel voor maximaal 4 spelers krijgt iedereen 4 kaarten; de rest wordt midden op het bord (op het Pozo-veld) gelegd. Degene die aan de beurt is trekt zoveel kaarten dat hij er 5 in zijn hand heeft. Daarná legt hij/zij 1 kaart langs de rand van het bord, bij het overeenkomstige veld. Degene die de vierde kaart aan 1 kleur toevoegt maakt het monopoly en legt het kwartet omgekeerd voor zich.
Er wordt niet met geld, huizen en hotels gewerkt, maar de kwartetten hebben een waarde in punten, oplopend van 1 tot en met 8. Aan het eind van het spel wordt het aantal punten van elke speler geteld. Zolang niemand 50 punten heeft verzameld wordt een volgend spel gespeeld."

Dit spel wordt geïmporteerd uit Argentinië.

De prijs van dit spel bedroeg in Argentinië in juli 2002 ARS 12,- (= € 3,60).

 


Lang doosje 00818 uit 2001.Versie: Standaard - lang doosje - Atlantic City - Spaans, Art.N° 00818
Uitgever: Parker Brothers/Hasbro Perú S.A. - 2001
Afmetingen van de doos: 21,7 x 41,5 cm
Het spel:
Op het deksel van dit kleine langwerpige doosje verschijnt Mr.Monopoly uit de middelste O van Monopoly in de rode balk. Omdat Suikeroompje pas in 2000 omgedoopt is in Mr.Monopoly (met rood vlinderdasje) moet dit spel ook uit dat jaar stammen.
Hoewel dit spel in Argentinië is vervaardigd, is het toch nog de Spaanstalige uitvoering van het Amerikaanse spel, d.w.z. met de straten van Atlantic City. Hiervan staan de 2 duurste naast Salida op het deksel, onder de rode balk. Op het deksel, en alle 4 randen daarvan, staat het  Hasbro logo en bovendien in de rechter benedenhoek de aktie vermelding "Origineel Monopoly met metalen lopers".
Op de onderkant van de doos staat een kleurenfoto van een bord (met rode rug) en alle attributen. In werkelijkheid is de rug van het bord donkerblauw.
Het bord wordt met de speelzijde naar buiten gevouwen. De eigendommen zijn nog laag geprijsd, vandaar dat u over Salida ook maar $ 200 ontvangt. De eigendomskaartjes (58x89 mm) met ronde hoeken hebben een blauwe rugzijde.
De leuk geïllustreerde, oranje-kleurige Suerte (Geluk) en de geel-kleurige Arca Comunal (Gemeentekas) kaartjes zijn vrij klein (45x77 mm). 
Het geld bestaat uit eenzijdig bedrukte Monopoly bankbiljetten met de lage waarden 1 - 5 - 10 - 20 - 50 - 100 en 500. Ook nu weer wordt op het bord, de eigendomskaartjes en in de spelregels het $-teken gebruikt.
De 10 lopers van metaal zijn de zo bekende: boot - auto - hoed - hondje - strijkijzer - ruiter-te-paard - kruiwagen - kanon - vingerhoed en schoen. Op de onderzijde van de doos staat echter dat er maar 8 lopers geleverd worden.
De groene huisjes en rode hotels zijn gemaakt van doorschijnend plastic. Zij hebben een schoorsteen midden op het dak.
De beide dobbelstenen zijn wit met zwarte stippen. De spelregels zijn in blauw gedrukt op wit papier.

Dit spel wordt geïmporteerd uit Argentinië.

De prijs van dit spel bedroeg in Argentinië in juli 2002 ARS 40,- (= € 12,-).

 

Infantil i.p.v. Junior, ref.441.Versie: Monopoly Infantil, Art.Nº 441 (Kindermonopoly)
Uitgever: Hasbro Arg. S.A./Hasbro Perú S.A. - 2001
Afmetingen van de doos: 30,3 x 30,3 cm
Het spel:
Het grote verschil tussen deze uitgave en de iets oudere versie onder het zelfde Art.N°441 is de vertaling van Junior in Infantil.

Hoewel het niet erg logisch lijkt zijn er toch nog een paar kleine verschillen, nl.:

De rugzijde van het bord is donkerblauw.
Ook nu weer zijn de lopers geen autootjes maar 
pionnetjes-op-voet.
De kassa's zijn nu kleine, plastic huisjes met schoorsteen.
Het dobbelsteentje is slechts 10x10x10 mm.

Uiteraard zijn de spelregels gelijk. 

Dit spel wordt geïmporteerd uit Argentinië.

De prijs van dit spel bedroeg in Argentinië in juli 2002 ARS 28,50 (= € 8,55).

 

Your comments and/or additional informations will be highly appreciated! Only then this catalogue remains interesting! So please do send a message to:
Uw opmerkingen en/of aanvullingen worden zeer op prijs gesteld! Zo blijft deze catalogus actueel! Neemt u dan ook gaarne contact op met:

albert c. veldhuis
Zoetermeer - The Netherlands
e-mail: monopoly@muurkrant.nl
(Nederlands,,Deutsch,Français,Magyar)